WK voor clubs in 2023 in Marokko en uitbreiding in 2025

FIFA zal vanaf juni 2025 een uitgebreid WK voor clubs organiseren met 32 teams, zegt voorzitter Gianni Infantino.

"De beste teams ter wereld zullen worden uitgenodigd om deel te nemen", zei Infantino over het WK voor clubs.

De Zwitser maakte ook bekend dat de 19e editie van de Club World Cup wordt georganiseerd door Marokko. Het speelschema loopt van 1-11 februari 2023.

Het toernooi werd eerder gehouden in Marokko in 2013 en 2014 en is sindsdien georganiseerd door Japan, de Verenigde Arabische Emiraten en Qatar.

"Het moet een ambitie en missie van de FIFA zijn om evenementen in nieuwe landen te organiseren", voegde Infantino eraan toe.

De Club World Cup wordt momenteel jaarlijks halverwege het seizoen gehouden met zeven teams uit zes confederaties.

In 2018 stelde de FIFA voor om het toernooi uit te breiden naar 24 teams, het te verplaatsen naar juni en het vanaf 2021 om de vier jaar te houden, maar die plannen werden opgeschort vanwege de Covid-19-pandemie.

Het clubtoernooi met 32 teams zou worden gespeeld op hetzelfde slot waar de FIFA eerder de Confederations Cup voor internationale teams heeft gehouden, een jaar voor het WK.

De wereldwijde spelersvakbond Fifpro zei echter in een verklaring dat het plan "ernstige gevolgen zou kunnen hebben voor en de druk op het welzijn en de werkgelegenheid van spelers zou kunnen verergeren. Deze beslissingen zijn eenzijdig genomen zonder serieus overleg, laat staan overeenstemming met de spelers."

Ook het World Leagues Forum (WLF), een organisatie die de voetbalcompetities van beroepsverenigingen vertegenwoordigt, had kritiek op de aankondiging. "Aangezien de kalender al overbelast is, met langdurige binnenlandse clubcompetities en steeds groter wordende internationale competities, creëert de beslissing van de FIFA het risico van overbelasting van wedstrijden, verdere blessures van spelers en een verstoring van het concurrentie-evenwicht", aldus het WLF.

Lees alle nieuws »

Gepubliceerd op: 28-12-2022 11:21 | Bijgewerkt op: 28-12-2022 11:21 | Auteur: Patrick de Graaf


Reageren


Meer reacties tonen


Delen

Deel dit bericht via social media met je familie, vrienden en collega's!Het WK voor clubs wordt in februari 2023 in Marokko gehouden. Vanaf 2025 zal het toernooi uitgebreid worden van 7 naar 32 teams.


Over de auteur

Patrick (auteur en webmaster)

Auteur van deze content is Patrick. Ik voetbal zelf al meer dan 25 jaar en volg het dagelijkse nieuws op de voet. Mijn hobby's zijn o.a. voetballen, hardlopen en het bijhouden van diverse websites, naast mijn baan als financieel professional.

Ik werk niet voor een gerelateerd bedrijf of instelling, waardoor de informatie betrouwbaar en onafhankelijk is. De informatie is nauwkeurig verzameld op basis van betrouwbare bronnen en wordt regelmatig geüpdatet.